Satan Is Time

  Ως τελευταία ανάρτηση για φέτος, έρχεται ο ορισμός του μαζοχισμού.Βαριέσαι να καταγράφεις τις κυκλοφορίες που άκουσες φέτος και να προσπαθείς να τις ταξινομήσεις με κριτήρια τέρμα υποκειμενικά, ενώ στην πραγματικότητα ξέρεις ότι το θες και περιμένεις καθόλη την διάρκεια της χρονιάς για αυτή την στιγμή.Κουράζει αλλά σου αρέσει.Ίσως φταίει και το διαδύκτιο για αυτό το γεγονός - trend των μουσικόφιλων, ίσως πάλι και όχι.Στην τελική οι μουσικές,οι μελωδίες, στίχοι αλλά και στιγμές κομματιών -τραγουδιών, εξώφυλλα, δηλώσεις, συναυλίες όλα αυτά μένουν χαραγμένα στην μνήμη σου.¨Ενας καλός δίσκος που σου κάνανε δώρο, ένα underground διαμάντι που βρήκες μόνος σου ύστερα από αναζητήσεις στον φωτεινό παντογνώστη, μια αφιέρωση, όλα παίζουν τον ρόλο τους ώστε κάτι να σου μείνει στο μυαλό και να σε κάνει να θες να το επαναφέρεις κάθε φορά που μια φάση της ζωής σου απαιτεί μουσική υπόκρουση.Αυτή είναι και η δύναμη της μουσικής, να διηγείται και να αναβιώνει καταστάσεις, να σε μεταφέρει σε γεγονότα, να σε βοηθάει να κατανοείς τον εαυτό σου μέσα από τα βιώματα άλλων που τα μετατρέψανε σε τέχνη.Ακραία, αλλά τέχνη.


  Πριν αρχίσει η καταγραφή, να τονίσω κάτι.Επί της ουσίας, πέρα από την καθαρά υποκειμενική αρίθμηση, οι κυκλοφορίες αυτές, και οι 25(!) πρόσφεραν στον γράφοντα στιγμές απόλαυσης, ηρεμίας και σκέψης.Για αυτό ώντας clear focused and defined, ας ξεκινήσουμε:


  • 20. Burial Hordes - Incendium

Ελληνικό black/death με πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές και πολύ καλό artwork.Riffs και κομμάτια που σου μένουν με μια πολύ σωστή παραγωγή.Η ελληνική σκηνή φέτος έδειξε τα δόντια της.






  • 19. Thy Darkened Shade - Liber Lucifer I - Khem Sedjet 




Τα είπαμε πρόσφατα για αυτό το συγκρότημα, μια άκρως ενδιαφέρουσα δουλειά, που σε προκαλεί να την κατανοήσεις στην έκταση της.



  • 18.Αscension - The Death of the World



Αν αυτός δίσκος είχε κυκλοφορήσει τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, σίγουρα θα ήταν μέσα στην δεκάδα.





  • 17.Μayhem - Esoteric Warfare 




Η επιστροφή των ηγετών του Black Metal μετά από 7 χρόνια, ήταν άξια αναφοράς, ικανοποίησε κάθε οπαδό του σχήματος, ενώ σίγουρα έδειξε πως οι τύποι το έχουν ακόμα.Ίσως επίσης μιλάμε για την φωνητική ερμηνεία της χρονιάς από τον Attila.





  • 16.Nightbringer - Ego Dominus Tuus





   Οι Αμερικανοί άρχοντες του black metal μας έδωσαν ένα ολοκληρωμένο τελετουργικό δίσκο, με ορθόδοξες προσεγγίσεις και ατμόσφαιρα που σε κρατάει σε αγωνία.Δίσκος που ίσως είναι ο καλύτερος τους, και ένας εκ των καλύτερων USBM της τελευταίας δεκαετίας και βάλε.Μου έφερε στο μυαλό τους μεγάλους Emperor.


  • 15. Dephosphorus - Ravenous Solemnity 



Astrogrind λέγεται και πρέπει να το μάθουμε και να το ακούμε γιατί οι τύποι το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο.Πάλι καλά που έδωσαν όνομα σε ότι παίζουν γιατί εμείς οι απλοί οπαδοί δυσκολευόμαστε να τους βάλουμε σε στεγανά υποειδών.



  • 14.Aenaon - Extance 





Από τους πρώτους δίσκους που άκουσα φέτος και από τότε τον ακούω τακτικά.Progressive black metal στα πάνω του, με σκοπό, αιχμή και ουσία.



  • 13. Βloodbath - Grand Morbid Funeral


Σουηδικό death metal στα καλύτερα του.Το φετινό Morbus Chron εμένα δεν με ακούμπησε όσο πολύ θα περίμενα, αν και είναι περιπετειώδης δίσκος, το Μiasmal και το Vallenfyre ήταν στο εφάμιλλο στυλ, απλά ένα σκαλί πιο κάτω από αυτό εδώ το σουηδικό supergroup, που βραβεύεται και για την μεταγραφή της χρονιάς.



  • 12.Entombed A.D. - Back to the Front




Καλός φοβερός δίσκος ο Bloodbath φέτος, αλλά η αγάπη μου για το συγκρότημα αυτό, ακόμα και στην τωρινή μορφή του, με έκανε να λιώσω κυριολεκτικά αυτό το δίσκο και να μάθω κάθε νότα του απ'έξω.Καθαρά υποκειμενική τοποθέτηση στην θέση αυτή.





  • 11.Primordial - Where Greater Men Have Fallen




Τον περίμενα αυτό τον δίσκο, τον απόλαυσα, μου έδωσαν τραγουδάρες και ίσως το καλύτερο video-clip της χρονιάς.Άντε να έρθουν για live για να τρελαθούμε εντελώς.



  • 10.Artificial Brain - Labyrinth Constellation


Αιχμηρότατο, προοδευτικό, τεχνικό, πολυεπίπεδο death metal, ένας usa - made θησαυρός του underground που τους θέτει στην elite του death metal και με κάνει να περιμένω την εξέλιξη τους.




  • 9.Behemoth - The Satanist

Overhyped δίσκος, τον περιμέναμε, τον ακούσαμε, τον προωθήσανε τέλεια, αλλά στην τελική αυτό που μένει είναι η εμφανής αλλαγή πορείας στον ήχο τους, σε ένα δίσκο που θα μετριέται ώς ένας από τους καλύτερους τους, με μερικά από τα πιο καλογραμμένα κομμάτια τους.



  • 8.Diocletian - Gesundrian


Σωστότατο, μανιακό, επιθετικό,οργανικό black/death όπως το όρισαν οι Blapshemy, οι Diocletian αυτή την στιγμή(το νέο Archgoat αργεί) μαζί με τους Teitanblood είναι οι βασιλιάδες του είδους.




  • 7.Grand Magus - Triumph and Power


The hammer will bite, no other choise than surrender. 'Nuff Said.




  • 6.Teitanblood - Death



Αν η κόλαση είχε ηχητική υπόκρουση, αν οι ακρότητες της βίβλου μπορούσαν να περιγραφούν, αν οι νεκροί μιλούσαν, έτσι θα ακούγονταν.




  • 5.Hail Spirit Noir - Oi Magoi





    Μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική πρόταση, ένας δίσκος προοδευτικός, με ηχητική ταυτότητα, η αιχμή της προόδου στον ακραίο ήχο.ΔΙΣΚΑΡΑ.


  • 4.Abigor - Leytmotif Luzifer




Ίσως ο καλύτερος black metal δίσκος φέτος, που δείχνει την μία όψη του ιδιώματος αυτού φέτος.Προοδευτικός, τελετουργικός, ακούγεται στην ολότητα του σαν ενιαίο έργο.



  • 3.Blut Aus Nord - Memoria Vetusta III: Saturnian Poetry


Η άλλη όψη του σύγχρονου black metal, αυτή που πατάει στις ρίζες του 90 και κοιτάει την σύγχρονη αισθητική, προσφέροντας μελωδίες και συνθέσεις βγαλμένες από εκεί που λέει ο τίτλος.Όραμα, έμπνευση και το τρίτο μέρος μιας μοναδικής τριλογίας που κοιτάει στα μάτια τους 2 προκατόχους του.


  • 2.Τriptykon - Melana Chasmata


Έχω μιλήσει εκτενώς για αυτό τον δίσκο, τα λόγια μου είναι περιττά για αυτό το αριστούργημα.




  • 1.Dead Congregation - Promulgation of the Fall



Για ένα και μόνο λόγο.Γιατί περίμενα τόσο αυτό τον δίσκο, που πήγα και τον αγόρασα χωρίς να έχω ακούσει νότα.Ο ορισμός της άρτιας ηχητικής προσέγγισης, 8 έπη άπιαστου,τέλειου death metal.






  • 0.Darkthrone - Black Death and Beyond



Το συγκρότημα αυτό, είναι τόσο σπουδαίο που εγώ είμαι ανίκανος να τους κρίνω ή να παραθέσω άποψη.Αυτή η κυκλοφορία, ένα δώρο(ίσως το καλύτερο που μου έχει κάνει ποτέ κανείς) συνοψίζει σε 3 τέλεια βινύλια, ένα βιογραφικό λεύκωμα και ένα ραφτό, την ολότητα των Darkthrone.Κλέβω τώρα, ναι, δεν είναι κανονική κυκλοφορία, αλλά είναι με διαφορά ότι σημαντικότερο κυκλοφόρησε μουσικά φέτος για τον γράφοντα.Upon the darkest of thrones the true God is visible.



5 ακόμη κυκλοφορίες που άκουσα φέτος αλλά η καθεμία για τους λόγους της δεν μπήκε 20άδα.

  1. Sanctuary - The Year the Sun Died
  2. Audrey Horne - Pure Heavy
  3. 1349 - Massive Cauldron of Chaos
  4. Solstafir - Otta
  5. Akrotheism - Behold the Son of Plagues


Υ.Γ.Rotting Christ για πάντα, ακόμα και αν παίζουν σε 10 χρόνια μόνο folk.


Y.Γ.2. Μια γεμάτη χρονιά, με κυκλοφορίες που σίγουρα αδικήθηκαν και άλλες που δεν ακούστηκαν όσο πρέπει.Σημασία δεν έχει να μπορείς να τα ακούς όλα, αλλά τα λίγα, τα καλά(για τον καθένα) που σε εκφράζουν στο απόλυτο.Και ας είναι 3 δίσκοι όλη την χρονιά.Ευτυχισμένο το καινούργιο έτος.



Σχόλια